De impact van duurzame koffieconsumptie
November, 2024 | Begin jij je werkdag altijd met jouw favoriete kop koffie? Waarschijnlijk wel! Maar heb je wel eens nagedacht over de duurzaamheid van je koffiekeuzes?
TopBrewer is nauw betrokken bij het (zeer lange) bean-to-cup-proces. Goede koffie produceren is een serieuze zaak en kleine fouten zorgen voor onherstelbare schade. Dit begint al bij de plantages. Door de klimaatverandering moeten de koffieboeren dealen met extreme weersomstandigheden, die van grote invloed zijn op de oogst.
Met ons Direct Trade principe waken we voor het behoud van duurzame teelt en processen. TopBrewer vindt het belangrijk dat het milieu geen onnodige schade ondervindt als gevolg van koffieteelt. We hebben een partnership met onze koffieboeren, waardoor we de mooie reis van onze koffieboon op de voet kunnen volgen. Door wederzijds vertrouwen hebben wij een waardevolle relatie met hen opgebouwd en bieden zij ons ieder jaar weer de beste kwaliteit koffiebonen.
Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda en we hebben inmiddels al diverse duurzaamheidsdoelen (Sustainable Development Goals) behaald. Daar zijn we enorm trots op! Het zijn er teveel om op te noemen, maar de volgende doelen zijn alleen al op de plantages bereikt:
‘Shade grown’
De koffie op de koffieplantages groeit zoveel mogelijk in de schaduw. Hierdoor krijgt de koffie niet alleen een rijkere smaak, omdat de bessen langzamer kunnen rijpen, de biodiversiteit wordt ook verhoogd. Het gebruik van schadelijke kunstmatige pesticiden proberen we te vermijden.
Hergebruik van water
In de fabriek waar de koffie wordt ontpulpt, gewassen en gedroogd, recyclen we het water (wett mill techniek).
Zonne-energie
Drie jaar geleden hebben we fors geïnvesteerd in zonnepanelen en fotovoltaïsche panelen om zowel water te verwarmen (onder andere om koffie te drogen) als om elektriciteit op te wekken. Hierdoor is er geen uitstoot van CO2.
Biologische landbouw
De ambitie van Amokka, (onze inhouse koffiebranderij), is om alle koffiebonen uiteindelijk biologisch gecertificeerd te krijgen. Het wordt een interessante journey om onze boeren te helpen biologisch te worden. Met de hulp van landbouwkundigen en kennisdeling van andere boeren is het mogelijk, maar deze overgang kost tijd.
Impact Trade
Daarnaast creëerden we samen met onze Amokka branderij het Impact Trade initiatief. Het doel hiervan is om een solide basis te creëren, goede relaties te onderhouden met onze koffieboeren en hun coöperaties en direct te kunnen investeren in hun gemeenschap en leefomgeving. Door standaard een goede (hogere) basisprijs te betalen per kilo koffie, dragen wij bij aan een stevige basis voor al onze partners. Door deze werkwijze kunnen we ook met zekerheid een hoge garantie afgeven op de kwaliteit van onze koffiebonen.
En ondertussen dragen we bij aan diverse mooie projecten. De lokale gemeenschap ontwikkelt de projecten zelf, waardoor duurzaamheid en mede-eigenaarschap worden gewaarborgd. In Ethiopië heeft TopBrewer al verschillende sport- en schoolprogramma’s gefinancierd en watersystemen aangelegd bij een aantal scholen.
Nu ligt de focus op schooluniformen en -benodigdheden voor kinderen in de basisschoolleeftijd, sportactiviteiten en een project voor het bouwen van een watertappunt voor een basisschool met 1000 schoolkinderen.
Zoals je ziet, is TopBrewer zich bewust van de impact van duurzame koffieconsumptie. En dit is pas een greep uit onze duurzame oplossingen. Ben jij workplace manager en op zoek naar een unieke, duurzame en touchfree koffiebeleving? Ontdek hier TopBrewers totaalconcept.