afspraak-maken
Plan een virtuele kop koffie

Oud & Nieuw(s) met Hanneke ten Buuren | Eigenaar TopBrewer

TopBrewer Nederland is in 2016 opgericht door Hanneke ten Buuren en de broers Menno en Bennert Brandsma, 4e generatie van het familiebedrijf Brandsma Koffie. Enig idee wat hieraan voorafging? Hoe kijkt Hanneke, eigenaar van TopBrewer, terug op 2021? En welke plannen staan er voor dit jaar op het programma? Tijd voor een interview! 

En dan is er koffie… 

Lang geleden liep non-koffiedrinker (!) Hanneke stage bij Douwe Egberts. Daar werd haar interesse voor koffie gewekt. Na haar afstudeerstage bij DE volgde een interessant project in Amsterdam voor Utz Kapeh, keurmerk voor o.a. koffie en chocola. Mooie producten waarbij de beleving voorop staat (net als bij TopBrewer). Toen Hanneke haar huidige partner (Bennert) ontmoette, kwam ze opnieuw in de koffiewereld terecht. De familie van Bennert runde een bedrijf in de koffie (Brandsma Koffie). Zijn broer Menno nam het familiebedrijf op enig moment over en er werd regelmatig met hem gespard over leuke koffieconcepten.  

Randstedelijk product 

Uit interesse werd een bezoek gebracht aan een koffie- en theebeurs in Milaan. Daar wierp Hanneke haar eerste blik op de TopBrewer: “We vroegen ons meteen af waarom zo’n gaaf product nog niet in Nederland te vinden was?” Er wachtte een mooie uitdaging… Na grondig onderzoek kwam Hanneke tot de conclusie dat TopBrewer een specifieke doelgroep kent. Deze bevindt zich met name in de Randstad. Ze besloot daarom om de TopBrewer los van het familiebedrijf in de markt te positioneren. Met een duidelijke doelgroep voor ogen ontstond er een heldere strategie en deze is nog altijd intact gebleven. Vooral de ‘wauw-factor’ van de koffiemachine zou indruk moeten maken op bedrijven. Google was daar als eerste klant gevoelig voor en ging voor het totaalconcept waar TopBrewer voor staat: de machine, bonen en service van TopBrewer. Meteen een hartstikke mooi begin! 

Employee satisfaction 

De bedrijven die volgden, zagen koffie niet als ‘een snel bakkie tussendoor’, maar als een beleving waarbij samenwerking wordt gestimuleerd. Zeker het afgelopen jaar heeft Hanneke gemerkt dat de stilistische uitstraling en touchfree bediening van de TopBrewer aantrekkelijker is geworden. “Dat de kwaliteit van de koffie goed is, geloven bedrijven wel”. Het hybride werken heeft ervoor gezorgd dat bedrijven momenteel inkrimpen. HR-en workplace managers, waarmee Hanneke over het algemeen contact heeft, vinden het daarom extra belangrijk dat het koffiepunt voor de werknemers en klanten fantastisch is. “De ‘wauw-factor’ speelt daarbij een grote rol en bedrijven hebben daar ook budget voor. Door corona zien we dat naast de grote corporates, ook wat kleinere bedrijven de weg naar TopBrewer weten te vinden, doordat je je koffie ‘remote’ kunt zetten. Wel zo hygiënisch”.  

5-jarig bestaan 

In 2021 bestond TopBrewer 5 jaar. Dit is uiteraard gevierd! Alle klanten ontvingen een uitnodiging voor een Barista-sessie met barista Anouk. Helaas moest de Tour vervroegd afgebroken worden, omdat bedrijven hun deuren sloten. De sessie werd goed ontvangen door klanten, al zijn nog lang niet alle klanten bezocht. In 2022 hoopt TopBrewer de Barista Tour te hervatten…  

Duurzaamheid  

Het heeft veel ontwikkelingstijd gevergd, maar in 2021 werd de nieuwe biologisch afbreekbare verpakking geïntroduceerd. Daar is TopBrewer trots op! Daarnaast is het koffieverhaal duidelijker neergezet. “Duurzaam ondernemen was voor ons altijd al een belangrijke pijler, maar de informatie erover was misschien iets te bescheiden. Met Impact Trade willen wij het verschil maken voor de lokale gemeenschap van onze boeren en hun plantages”. Hanneke heeft zelf nog niet eerder één van hun plantages kunnen bezoeken, maar dit is wel één van haar doelstellingen voor 2022. “En dan het liefst wanneer de plantages in bloei staan”. 

Slechte oogst 

TopBrewer heeft de koffieprijzen voor het eerst sinds 5 jaar verhoogd. De oogsten van koffiebonen waren het afgelopen jaar slecht en de wereld stond op z’n kop vanwege de coronapandemie, waardoor de logistieke kosten ook nog eens stegen. Om ervoor te zorgen dat de koffieboeren dezelfde inkomsten behouden, is een stijging van de koffieprijzen noodzakelijk.  

Rumour around the brand 

2021 was voor TopBrewer een mooi jaar. Klanten blijven veel koffie drinken! TopBrewer heeft ook de tijd genomen om de organisatie nog beter in te richten. “Alle processen staan strak”. Hanneke is trots op de plek waar TopBrewer nu staat. Ze doen inmiddels mee met de grote spelers op de koffiemarkt. Steeds vaker wordt TopBrewer gevraagd om deel te nemen aan tenders. Met geïnteresseerden spreekt Hanneke af bij bestaande klanten. “Dat geeft een reëler en relevanter beeld, dan een rondleiding door onze showroom op de Zuidas in Amsterdam”.  

TopBrewer besteedt veel aandacht aan partnership met de klanten. De inrichting van de workplace samen met een architect is daar ook onderdeel van. Aangezien de TopBrewer modulair is op te bouwen, behoren ‘gekke’ designs tot de mogelijkheden. Er wordt momenteel meer geld uitgegeven aan de kantoorinrichting en dat zal in 2022 opnieuw het geval zijn. “De setting waarin de TopBrewer geplaatst wordt, is op elke werkplek anders en dat vind ik heel tof. De machine wordt echt ingezet als design-ding”.  

Eigen servicedienst  

TopBrewer gaat in 2022 een eigen servicedienst opzetten. Dit werd voorheen uitbesteed aan een 3e partij, Brandsma Koffie. TopBrewer heeft inmiddels een mooie klantendatabase, groeit nog steeds en met een eigen servicedienst kan zij de klant nog beter bedienen. Op zoek dus naar een servicemanager en een pand dat ze als warehouse kunnen benutten. En mocht je in 2022 op zoek zijn naar een ander soort koffiebonen voor in de TopBrewer? Het assortiment is sinds kort verbreed met koffiebonen uit verschillende werelddelen.  

Met een aantal kick-offs voor de deur bij nieuwe klanten, heeft Hanneke zin in 2022!  

Wil jij in het nieuwe jaar ook een ‘wauw’-effect creëren op de werkvloer? Lees dan het inspiratie e-book op de website en neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Contact

Touchfree koffie zetten
met de TopBrewer App!


Stel zelf jouw eigen koffie samen op jouw eigen telefoon via de TopBrewer App of via TopBrewerVoice.

App StorePlay store

X