Skip to main content

De relatie die wij hebben met onze boeren en hun plantages is voor TopBrewer van levensbelang. Door met hen samen te werken en elkaar te helpen kunnen wij de beste kwaliteit koffie garanderen voor onze klanten en tegelijkertijd bijdragen aan het welzijn van de lokale gemeenschap van onze boeren. Koffie is onze passie. Daarom hebben wij bij TopBrewer Impact Trade in het leven geroepen. We vroegen Sebastian Vibe-Petersen, oprichter van TopBrewer, naar het idee en het verhaal achter Impact Trade.
Impact Trade versus Direct Trade en Fair Trade.
Koffie is een product waar veel liefhebbers hun geld voor over hebben. Echter komt dit geld maar zelden terecht bij de oorsprong van dat kopje koffie; de boeren. Veel van hen hebben dan ook problemen met het boven water houden van hun bedrijf. Sommige leggen zelfs hun werk neer omdat het gewoonweg niet haalbaar is. Fairtrade en Direct Trade zijn bekende termen die in het leven zijn geroepen om dit probleem te verbeteren.
Het Fairtrade-beleid is ontwikkeld om betere handelsvoorwaarden te creëren voor ondernemers in ontwikkelingslanden. Echter zijn de Fairtrade prijzen vaak nauwelijks voldoende om de kosten van koffieproductie te dekken. Met Direct Trade (het woord zegt het al) worden de tussenpartijen weggehaald waardoor er een relatie door directe handel ontstaat tussen diezelfde boeren en de inkoper. Hierdoor krijgen de boeren een hoger percentage inkomsten over de koffie die zij verbouwen en oogsten.
Bij TopBrewer streven wij naar méér dan Direct Trade. Met Impact Trade willen wij het verschil maken voor de lokale gemeenschap van onze boeren en hun plantages.

“Ons idee met Impact Trade is om een samenwerking te starten waarbij het draait om relaties, het draaiende houden van de plantages, te investeren in lokale gemeenschappen en uiteindelijk ervoor te zorgen dat onze klanten een product van hoge kwaliteit ontvangen die ethisch ontwikkeld is. We hebben hard gewerkt om sterke relaties met onze partner plantages en coöperaties te creëren en zullen dit blijven doen. Door jaar in jaar uit direct van de plantages te kopen, kunnen we vertrouwen opbouwen en weten onze boeren dat wij er zijn om hun te supporten.” Aldus Sebastian Vibe-Petersen, Export Manager en all-round koffie expert bij Scanomat | TopBrewer.
Zo heeft TopBrewer bijvoorbeeld sport- en schoolprogramma’s gefinancierd en hebben we voor een school van de lokale gemeenschap in Ethiopië een schoonwater tapstation geplaatst. We werken in Nicaragua aan een zonne-energieproject en hebben pompen geïnstalleerd (die werken zonder brandstof of elektriciteit) om bij te dragen aan de verbetering van het leven van de lokale bevolking.
Impact Trade was altijd al onderdeel van onze TopBrewer mentaliteit maar pas sinds kort hebben wij dit geformaliseerd. Impact Trade draait om het hebben van waardevolle impact op de lokale gemeenschap waar wij onze koffie vandaan halen.

Wat motiveerde ons om ons eerste Impact Trade initiatief te starten?
Impact Trade is een wereldwijd initiatief van TopBrewer en is begonnen met onze partner in Ethiopië waar wij al ruim 5 jaar mee samenwerken. Direct Trade alleen was naar ons idee niet voldoende om onze koffieboeren te helpen. Wij wilden een positieve impact creëren op de lokale gemeenschap van onze partners en hiermee lange, waardevolle relaties opbouwen. Hiermee is ‘Impact Trade’ ontstaan.
Samen met onze partners in verschillende landen werken wij aan het opzetten van projecten met als doel de lokale ‘community’ te ondersteunen. De projecten verschillen per plantage en kunnen van alles zijn. Van het bouwen van lokale infrastructuur tot aan het verbeteren van de landbouwmogelijkheden voor lokale scholenprojecten. Zolang we dit maar sámen met onze partners doen.


We hebben duidelijke overeenkomsten opgesteld tussen TopBrewer en de partner ondernemingen die ervoor moeten zorgen dat er van beide kanter vertrouwen is. Deze geeft ons duidelijkheid over de werkwijze en de te komende oogsten van de boeren. Tegelijkertijd krijgen de boeren hierdoor een duidelijk beeld over de bepalingen en betrokkenheid van onze kant. Voor beide betrokken partijen garandeert deze overeenkomst verantwoordelijkheid en vertrouwen. We gaan niet ieder jaar opnieuw opzoek naar de laagste prijzen. Door het bouwen van waardevolle relaties helpen wij niet alleen de lokale ondernemers en bevolking van ontwikkelingslanden maar kunnen wij dankzij hun de kwaliteit van onze koffie verbeteren. Door deze win-win situatie kunnen wij onze klanten voorzien van de beste kwaliteit koffie. Wij willen ons volledige koffie assortiment kunnen voorzien van het Impact Trade label en werken aan de juiste overeenkomsten om dit te kunnen realiseren. Samen met onze partners zijn wij op zoek naar effectieve projecten met de juiste impact voor de lokale gemeeschap.
TopBrewer streeft naar transparantie en traceerbaarheid van haar product. Er wordt hard gewerkt aan een methode om als consument via ons CoffeeCloud systeem ieder kopje koffie terug te kunnen traceren naar de oorsprong ervan. Denk aan informatie over de locatie van het verbouwen van de bonen, tot de oogst en het roosteren ervan. Ons streven is om vanaf volgend jaar met al onze partner ondernemingen samen te werken volgens ons Impact Trade ethos.

Zijn er gedurende het proces uitdagingen ondervonden?
Een reis is niet compleet zonder het trotseren van uitdagingen. De grootste uitdaging die wij hebben ondervonden was het creëren van vertrouwen. Een goede samenwerking houdt alleen stand met vertrouwen. De boeren moeten er zeker van zijn dat wij doen wat we beloven en wij moeten erop kunnen vertrouwen dat zij het product in de beste kwaliteit kunnen leveren. Wij moeten ze ervan overtuigen dat wij volledig geloven in Impact Trade en streven naar het investeren in lange-termijn relaties. Vanwege de afstand van onze partner plantages is iedere start ervan weer spannend en niet zonder uitdagingen.
Wij hopen dat ieder van onze partners hetzelfde traject willen volgen als onze Ethiopische partner net als die van Nicaragua en Brazilië. Zij hebben ervaren en bewezen dat met consistentie en geduld de relatie groeit en sterker wordt en de kwaliteit en smaak van de bonen jaar na jaar is verbeterd!
TopBrewer Coffee Map
Wat zijn de voordelen van Impact Trade voor TopBrewer klanten?
Voor de persoon die het kopje TopBrewer koffie drinkt is het allergrootste voordeel de kwaliteit ervan. Omdat wij investeren in de gemeenschap, infrastructuur en de juiste landbouwuitrusting kunnen wij deze kwaliteit garanderen. Wij zijn dan ook trots dat wij een echt, tastbaar en transparant verhaal te vertellen hebben over iedere betrokken plantage. Wij kunnen de consument het gevoel geven en ze verzekeren dat de koffie die zij drinken op een etische en eerlijke manier is ontwikkeld en wij ons extra inzetten om eerlijke en impactvolle handel te garanderen.


 
Wil je onze Specialty koffie zelf proeven? Maak een afspraak en ‘Be The Barista’ in onze Showroom op de Zuidas!

Nieuwsgierig naar onze andere artikelen? Lees ook:
Future-Proof koffieconcept | zowel zakelijk als milieuvriendelijk
ALL GREEN – Trends voor een Duurzame Werkplek
TopBrewer Internationale Brochure