Langzaam bereiden we ons weer voor op de (gefaseerde) terugkeer naar kantoor na Covid-19. We kijken er best ook weer naar uit. Dat dit kantoor er wel iets anders uit zal zien dan voorheen is voor iedereen duidelijk. Wat is ‘normaal’ en hoe bereid je de ‘gewone werkplek’ weer voor op het dagelijkse ritme. Waar moet je rekening mee houden? Wij bundelden het laatste nieuws en tips voor de nieuwe (digitale) werkplek.
Bij Cushman & Wakefield begrijpen ze hoe belangrijk het is om deze richtlijn van anderhalve meter te normaliseren in het dagelijks leven en in de werkomgeving. Zij deelden deze “6 safe tips for Offices“. (Bron: cushmanwakefield.com | 14 april 2020)
Bij terugkomst op kantoor is niets fijner dan de dagelijkse routine zoveel mogelijk voort te zetten. Een kop koffie met collega’s, het vertrouwde bureau, het wandelingetje door kantoor via een collega naar de meeting. Een aantal kantoorelementen zullen opnieuw ontworpen moeten worden om de sociale afstand mogelijk te maken. Werkplekken zullen er anders uit komen te zien, verwacht ook Wim Pullen, directeur van het Center for People and Buildings van de TU Delft. “Er komen meer sta-bureaus, om te voorkomen dat je op een potentieel besmette stoel gaat zitten. Alle knoppen die je moet aanraken – printers, koffieautomaten, liftknopjes, deurknoppen – zullen voortdurend gereinigd moeten worden, of omgebouwd tot spraakgestuurde apparaten.” (Bron: NRC Anderhalvemetersamenleving, 8 april 2020)
Remote User Acces Technology & Koffie
TopBrewer kan hierbij helpen. TopBrewer is het office koffieconcept dat met haar unieke karakter perfect past in het anderhalvemeter kantoor. Door de externe bediening via Bluetooth, vanuit de TopBrewer-app, kan iedereen blijven genieten van een heerlijke kop koffie. Door haar ‘remote user access technology’ is het voor zowel de gebruiker als operator gemakkelijk om vanaf afstand en met hygiënische maatregelen toch dat lekkere kopje koffie te pakken. Je bedient nu de koffiemachine met jouw eigen mobiel en hoeft dus niet de gedeelde iPad aan te raken – dit voorkomt het aanraken van het algemene scherm en dus een stuk hygiënischer. Bijkomend voordeel is dat je via de TopBrewer App jouw favoriete koffie kunt selecteren; extra sterk, havermelk in plaats van volle melk, of een dubbel shot espresso – maak jouw keuze met een druk op de knop. Open de TopBrewer App, personaliseer jouw koffie naar eigen smaak en geniet. #BeYourOwnBarista.
CoffeeCloud | dagelijks realtime data-inzichten
Voor operators is de CoffeeCloud een uitkomst. TopBrewers eigen datamanagement systeem waarmee de operating vanaf afstand, en gericht, ingezet worden. Geen eindeloze operating rondes meer over de verschillende afdelingen en verdiepingen, maar direct een push melding aan de verantwoordelijke operator. Denk aan notificaties voor het reinigen van de koffiemachine, koffiebonen bijvullen of de residubak legen – dit biedt een groot voordeel bij het optimaliseren en verbeteren van de efficiëntie, én het vermindert onnodige bezoeken aan, en onnodige aanrakingen met de koffiemachine.
En in aanloop naar het warme voorjaar en een fijne lange zomer biedt TopBrewer ook nog eens verfrissende verkoeling. Vers gekoeld water, in plat- of bruisvariant. Heerlijk met een schijfje limoen, vers rood fruit of verse munt. Alles uit een elegante kraan, of als separaat waterpunt via TopWater. Bediend via de TopBrewer App. Vers en gezond. De ultieme Remote User Acces Experience is powered by TopBrewer.
De Digitale Kantooromgeving
Inmiddels zijn we al een beetje gewend aan onze nieuwe werkplek; thuis. ‘Het kantoor’ is de digitale werkplek geworden aan de keukentafel of op zolder, en met behulp van een digitale transformatie werken wij nu in de Cloud, videobellen we via Microsoft Teams of Zoom en zijn er tal van andere handige apps en tools. Dit biedt ook perspectief voor de toekomst. Het kantoor zal ook in de komende weken aan verandering onderhevig zijn, het zal een combinatie zijn van het bestaande kantoor met het digitale kantoor. Het blijkt dat we er nu al veel meer digitaal overlegd wordt, dit is intensief. Zeker in combinatie met een gezin. Mentale Gezondheid is nu dan ook meer dan relevant. De werktijden worden flexibeler en ook videobellen vindt vaker plaats of ’s ochtends vroeg of tussen 12 – 14 uur. Ook erg belangrijk is het teamgevoel en de onderlinge relaties. Communiceren is key in deze bijzondere situatie. Af en toe een kort berichtje via de App kan al voldoende zijn. In de transformatie naar De Digitale Kantooromgeving is het faciliteren van digitale platformen om met elkaar in contact te blijven dan ook stap één. (Bron: de Volkskrant, Leidinggeven: hoe stuur je een team aan vanaf een afstand? 9 april 2020)
Mentale Gezondheid
Contact tussen collega’s? “Aanrakingen zijn belangrijk in het maken van contact”, zegt hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel van de Universiteit Utrecht. “Zelfs op je werk: een felicitatie, een schouderklopje. We kunnen wel even zonder, maar je mist wel iets van binding.”
Van der Stigchel ziet ook positieve kanten. “Geconcentreerd werken wordt prettiger. Waar mensen dicht op elkaar zitten, is meer afleiding. Door de maatregelen gaan mensen in hun eentje werken – thuis of verder bij elkaar vandaan – en ontmoeten elkaar alleen nog voor noodzakelijke overleggen. De coronacrisis wordt het einde van de kantoortuin zoals wij die kennen.” (Bron: NRC Anderhalvemetersamenleving, 8 april 2020)
Het Anderhalvemeter kantoor
Uit onderzoek van de vastgoedadviseurs Colliers International blijkt dat we na de Covid-19 periode 1.2 miljoen minder werkplekken op kantoren zullen gebruiken. De maatregelen bij terugkeer naar kantoor zullen strikt zijn, we bereiden ons voor op een 6 feet office.
‘Positief geredeneerd, komen er vanuit de huidige 100 procent thuiswerksituatie weer 800.000 werkplekken bij’, zegt Harold Coenders, directeur werkplekinnovatie. ‘Hoewel alle digitale mogelijkheden om thuis te werken in één klap echt gemeengoed zijn geworden, blijft het belang van menselijk contact van onschatbare waarde.’
(Bron: Vastgoedmarkt, 10 april)
Lees ook ons blogs: